Terrine arba netikras zuikis kitaip
“Netikrą zuikį” pažįstame kaip faršą su prieskoniais, iškeptą pailgoje nedidelėje kepimo formoje – kepalėlio forma. Aš pasiūlysiu šiek tiek gurmaniškesnį, prabangesnį variantą – maltą mėsą pagardinti žaliomis alyvuogėmis ir saulėje džiovintais pomidorais (nerealus atradimas), o visą “zuikutį” apvynioti šoninės juostelėmis. Dėl aromato. Na, ir vaizdo, savaime suprantama. Šis paštetas (tarkim taip) tikrai papuoš ir šventinį stalą, o ir kasdien jį valgyti – sveikas ir naudingas pasirinkimas. Juk visada geriau, kai žinai, ką įdedi į patiekalą, nei pirkti dešrą, kuri net dešros skonio neturi…
Taigi, 25×9 cm kepimo formelei prireiks:
500 g maltos mėsos (originalus receptas siūlo kiaulieną, aš naudojau kalakutieną);
apie 15 plonyčių šoninės ar rūkyto kumpio juostelių;
svogūno;
3 skiltelių česnako;
100 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
5 saulėje džiovintų pomidorų;
mėgstamų prieskonių;
kiaušinio;
po 2 šaukštus brendžio ir portveino.
(jei turite šaldytuve, galite įpjaustyti keletą gabalėlių chorizo dešros, bus dar kvapniau)
Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje keletą minučių, kol suminkštės. Bebaigiant kepti, šalia suberkite smulkintus česnakus. Apkepkite ir gerai atvėsinkite. Dubenyje sumaišykite faršą su kiaušiniu, svogūnais, alkoholiu ir prieskoniais. Ten pat suberkite susmulkintas alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus. Kepimo formą išklokite kepimo folija ir kraštus išklokite šoninės juostelėmis, kad vienas galas juostelės kabotų ore. Į šoninės “indelį” sudėkite faršą, išlyginkite paviršių ir užklokite laisvaisiais šoninės juostelių galais – apvyniokite paštetą. Kepimo formą dėkite į šiek tiek didesnę skardą, ją iki formelės su mėsa vidurio pripilkite karšto vandens. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 1 val. ir 45 min.
Kai paštetas iškeps, formelę atsargiai iškelkite iš kepimo skardos. Nupilkite kepimo metu susidariusius skysčius ir gerai atvėsinkite. Toje pačioje formoje paštetą paslėkite ir palaikykite šaldytuve per naktį. Skaniausias su šviežia duona ir marinuotais agurkėliais. Idealus variantas pusryčiams. Mmmmmm…. Gėris.