Patys skaniausi pasaulyje kalėdiniai sausainiai
Patys skaniausi pasaulyje mano išbandyti sausainiai. Kas juose tokio ypatingo? Mažytė smulkmenėlė – šaukštelis arba du šviežiai grūstų juodųjų pipirų! Ilgai smalsavau – ką TOKIO į savo kalėdinius sausainiukus įdeda “Presto” kad jie tokie ir saldūs, ir tuo pačiu pikantiškai aštrūs? Ir šiemet pagaliau radau atsakymą – tai tiesiog pipirai. Na, ir dar cinamonas su gvazdikėliais. Jų kvapas namuose paskleidžia ypatingą kalėdinį aromatą. Dar nevėluojate jų išsikepti, nes jie skaniausi švieži. Tam puikiai galite išnaudoti rytojaus vakarą arba laisvą Kūčių dieną. Neužims daug laiko, o rezultatai jus nustebins Dar šių sausainių privalumai – tešlą fantastiškai lengva minkyti ir kočioti, nereikia valandą ar dvi laikyti šaldytuve prieš kepimą.
100 g minkšto sviesto (rekomenduoju grietinėlės sviestą);
100 g rudojo cukraus;
2 didesni kiaušiniai;
4 šaukštai skysto medaus (arba auksaspalvio sirupo);
300 g miltų;
šaukštelis kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
šaukštelis cinamono;
šaukštelis arba du šviežiai grūstų juodųjų pipirų (man pagelbėjo “Santa Maria” pipirų malūnėlis);
1/4 šaukštelio grūstų gvazdikėlių.
Sviestą mikseriu išplakite su cukrumi iki vientisos masės. Tada įmuškite kiaušinius, supilkite medų ir vėl gerai išplakite. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska, cinamonu, gvazdikėliais ir pipirais. Suberkite į sviesto masę ir palengva rankomis išminkykite tešlą. Ją kočiokite ant miltuoto paviršiaus (neiškočiokite labai plonai – optimalus sausainių svoris būtų 3 mm) ir išpjaukite pageidaujamas formeles. Kepkite 15 -20 minučių 175 laipsnių orkaitėje. Atvėsusius galite papuošti mėgstamu glajumi.
P.S. Aš glajui iki standžių putų išplakiau vieno kiaušinio baltymą, tada įlašinau šiek tiek citrinos sulčių. Galiausiai šaukštu įmaišiau 200 g cukraus pudros. Gautą žvilgančią masę supyliau į konditerinį švirkštą ir juo piešiau snaigeles.
Smagių Kalėdų visiems!