Kepenėlių paštetas su karamelizuotais obuoliais
Pirmiausia, ką pagalvojau perskaičiusi receptą D. Lebovitzo knygoje “Saldus gyvenimas Paryžiuje” – nesąmonė. Paskui prisiminiau kitas kadaise išbandytas ”nesąmones”, kurios pasirodė esančios labai skanios. Ir surizikavau. Puikus pasirinkimas pusryčiams (pasikartosiu – kam ta pirkta dešra, jei galima pasigaminti kepenėlių pašteto?), nustebinęs iš karamelizuotų obuolių ateinančiu saldumu ir aromatingumu. Ne per daug, kad būtų keistai galbūt nevalgoma, pats tas, kad būtų naujų prieskonių ir poskonių. KItaip sakant, labai rekomenduoju. O jei visgi vengiate saldumo arba namuose turite žmonių, nemėgstančių netikėtumų, kepindami obuolius neberkite cukraus.
Prireiks:
350 g viščiuko kepenėlių;
1 nedidelio svogūno;
50 g sviesto;
1 rūgštaus obuolio;
žiupsnelio cukraus;
50 ml plakamosios grietinėlės;
50 ml brendžio, konjako arba kalvadoso;
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kepenėles nuplaunam, nupjaustom visokias gysleles ir supjaustom nedideliais gabalėliais. Obuolį nulupame, išimame sėklas, supjaustome kubeliais. Pusę sviesto ištirpiname prikaistuvyje, suberiame obuolio gabalėlius, pabarstome cukrumi ir kepiname tol, kol visai suminkštės ir paruduos. Atidedame į šalį. Tuo metu keptuvėje pakaitiname likusį sviestą ir jame 5 minutes pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną. Tada suberiam kepenėles. Pagardiname druska, pipirais ir kepam kokias 3-4 minutes. Tada supilam grietinėlę, brendį ir patroškiname kartkartėmis pamaišant dar maždaug 5 minutes. Tada kepenėles suverčiame pas troškintus obuolius, sutriname blenderiu ir bent 4 valandas palaikome šaldytuve, kad gražiai sustingtų.